Copyright 2018 - Mijn keukenschrift

Gember (djahé)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Algemeen

Gember (of djahé) is de wortelknol van de gemberplant. De smaak van verse gember is fris en pikant.

Gemberpoeder en gekonfijte gember zijn zoeter van smaak en worden daarom vaak in zoetere gerechten gebruikt.

Verse gemberwortel moet geschild worden, waarna het in stukjes gesneden kan worden of kan worden geraspt. De schil gaat er makkelijker af wanneer de gember eerst een paar uur in water geweekt wordt.

Bewaren en inkoop

Verse gember kan zowel in de koelkast als in de diepvries bewaard worden. Bevroren gemberwortel kan direct geraspt worden.

Recepten met gember

Koriander

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Algemeen

Koriander is familie van de peterselie, qua uiterlijk lijken deze ook op elkaar. Echter de smaak is totaal anders. Koriander wordt ook wel Japanse of Chinese peterselie genoemd en speelt een belangrijke rol in de Aziatische keuken. Ook in de Mexicaanse keuken wordt dit kruid regelmatig gebruikt.

Het blad heeft een uitgesproken smaak. Het blad wordt fijngesneden en in gerechten gebruikt. In de Thaise keuken wordt de korianderwortel ook gebruikt.

Recepten met koriander

Kaneel

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Algemeen

In Nederland wordt kaneel hoofdzakelijk gebruikt voor het bereiden van zoetigheid. In andere werelddelen zoals Afrika en Azië wordt kaneel ook vaak in hartige gerechten gebruikt. 

Kaneelstokjes zijn dunne stukjes bast van de kaneelboom. De stukjes bast zijn omgekruld doordat ze in de zon gedroogd zijn.

Kaneelpoeder verliest zijn smaak veel sneller dan kaneelstokjes.

Recepten met kaneel

Oregano

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Algemeen

Oregano behoort tot de mintfamilie en is een soort marjolein, maar dan met een vollere en rijkere smaak en geur. Verse oregano is hier niet goed verkrijgbaar, een prima alternatief is de gedroogde vorm.

Recepten met oregano

f t g m