• Vongole

  • Ravioli

  • Tulbandjes

  • Aardbeienrol

Copyright 2019 - Mijn keukenschrift

Aardappel

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Een aardappel is de eetbare knol van een aardappelplant. Van origine komt de aardappel uit Zuid-Amerika. Na de introductie van de aardappel in Spanje ergens eind 17e eeuw heeft het nog lang geduurd voordat hij in de keuken gebruikt werd. Begin 19e eeuw is in Nederland begonnen met het op grote schaal telen van de aardappel. De vroegste vermeldingen van de teelt in Drenthe dateren van halverwege de 18e eeuw.

Hoewel de aardappel via Spanje in Europa geïntroduceerd werd, wordt in de mediterrane keuken weinig aardappel gegeten. Slechts in enkele typische streekgerechten wordt de aardappel gebruikt (Spaanse tortilla, patatas bravas, Griekse skordalia, Italiaanse gnocchi). In ons land wordt de aardappel op allerlei manieren bereid en veel gegeten.

Er zijn diverse soorten aardappels:

  • Vastkokers zijn na het koken nog lekker stevig en kunnen daarna nog gebakken worden. Ook zijn ze erg geschikt om frites of rösti van te maken.

  • De iets kruimige aardappel krijgt tijdens het koken een bloemig laagje aan de buitenkant. Je kan ze gewoon gekookt eten, bakken of roosteren. Ze zijn ook goed te gebruiken om te poffen.

  • De kruimige aardappel valt na het koken makkelijk uit elkaar en is erg geschikt voor stamppot of puree.

Aardappels kun je na aankoop makkelijk een paar weken op een koele donkere plek bewaren. Bewaar ze nooit te koud, onder de 4°C wordt de smaak van de aardappel aangetast. De aardappels worden dan zoetig van smaak doordat het zetmeel omgezet wordt in suikers.

Aardappels zijn rijk aan zetmeel, voedingsvezels, ijzer en vitamine B en C. Ze bevatten geen vet en weinig calorieën.

Schil aardappels altijd dun. Je kan de aardappels ook in de schil koken en daarna als de aardappel nog warm is de schil eraf trekken, de schil laat dan erg makkelijk los.

f t g m