Copyright 2019 - Mijn keukenschrift

Broccoli

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Broccoli lijkt op bloemkool, maar de structuur is veel losser. De smaak van broccoli lijkt een beetje op bloemkool, maar is fijner en pittiger. De stelen zijn lang en worden wel als een delicatesse beschouwd, omdat ze een beetje naar asperges smaken.

Broccoli is het hele jaar door verkrijgbaar. De groente wordt ondermeer geimporteerd uit Italië en Spanje. In de zomer- en herfstmaanden komt de groente uit eigen land.

Bij aankoop moet broccoli een vaste structuur en een donkergroene kleur hebben. Koop geen broccoli die geel begint te kleuren. De roosjes gaan snel bloeien en de smaak wordt bitter. Bewaar broccoli het liefst in de koelkast, goed verpakt in vershoud-folie. De houdbaarheid is 2 tot 5 dagen.

Broccoli bevat ijzer en is rijk aan vitamine C.

Was broccoli en snij een dun plakje van de stronk. Schil de stelen met een dunschiller tot vlak onder de roosjes. Snij de stelen over de gehele lengte kruislings in met een mesje, hierdoor zijn de stelen tegelijk gaar met de roosjes. Een andere manier is om de stelen in stukken te snijden. Kook broccoli met weinig water en zout in 4-8 minuten beetgaar.

Broccoliroosjes kunnen rauw in salade of als dipgroente worden gebruikt. Voor gekookte broccoli heeft u ongeveer 250 gram per persoon nodig. Voor een salade is 125 gram voldoende.

f t g m