Copyright 2019 - Mijn keukenschrift

Knoflook

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Knoflook behoort tot de familie van de lelieachtigen, net als de ui en de prei.

Bewaren en inkoop

Knoflookbollen zijn zowel gedroogd als vers verkrijgbaar. Verse knoflook is alleen in het voorjaar verkrijgbaar en is minder scherp en wat subtieler van smaak dan gedroogde.

Op een koele, donkere plek kunnen gedroogde knoflookbollen gedurende een aantal maanden bewaard worden. Verse knoflook moet in de koelkast bewaard worden (goed luchtdicht, anders ruikt alles naar de knoflook) en is ongeveer 2 weken houdbaar.

Schoonmaken en bereiden

Knoflook pellen: Druk met uw handpalm op een bol knoflook, zodat de buitenste schil stuk gaat en de tenen uit elkaar schuiven. Haal de buitenste schilletjes weg en pel de tenen met een klein scherp mes. Als u de tenen ongepeld gebruikt, geven ze een mildere smaak af. Verwijder ze na het koken. U kunt ze ook kneuzen, dan wordt de smaak een beetje sterker.

Pureren: Pel de teentjes knoflook, verwijder eventuele kiemen en doe ze in de keukenmachine of blender met extra vergine olijfolie, totdat u een crème heeft. Smeer deze crème op geroosterde stukjes brood die u serveert bij een vissoep. U kunt er ook een mayonaise, gegrild vlees of vis mee op smaak brengen.

Poffen: Verpak hele bollen knoflook in aluminiumfolie en bak ze ongeveer een uur in de oven op 120°C-130°C. Haal de teentjes er vervolgens uit, pel ze en pureer ze met olie. Geschikt om sauzen, vlees- en visgerechten op smaak te brengen.

f t g m