• Vongole

  • Ravioli

  • Tulbandjes

  • Aardbeienrol

Copyright 2019 - Mijn keukenschrift

Ananas

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Ananas groeit aan stekelige planten. De vruchten rijpen moeilijk na en moeten daarom (bijna) rijp geplukt worden. De tijd tussen pluk en het moment dat de ananas bij de winkelier ligt moet daardoor zo kort mogelijk zijn.

Ananas mag niet in de koelkast bewaard worden. Eenmaal te koud bewaard kan er lage-temperatuurbederf optreden. De vrucht wordt niet meer rijp en kan van binnenuit gaan rotten. Bewaar de ananas daarom op kamertemperatuur.

Wanneer de ananas lekker ruikt, glanst en de kroonblaadjes makkelijk los laten is de vrucht rijp.

Verse ananas bevat een eiwitsplitsend enzym waardoor de vrucht licht verteerbaar is. Vlees bereid met ananas wordt malser. Nadelig werkt de stof op eiwitten in zuivelproducten en in gelatine. Zuivelproducten met verse ananas kunnen na een aantal uren waterig worden en een vreemde smaak krijgen. Combinaties met gelatine  verliezen na verloop van tijd hun binding. De stof verliest zijn werking door de ananas eerst enige minuten te koken. Ananas uit blik bevat deze stof ook niet.

Een ananas schoonmaken kan door deze in schijven te snijden en vervolgens de schil er dik af te snijden en de kern te verwijderen. Ook kan je de ananas halveren of in vier parten snijden en deze parten uithollen, zodat je de schil weer kan vullen met het bereide gerecht.

f t g m