Copyright 2019 - Mijn keukenschrift

Banaan

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De bananenboom is een vaste plant die tot de familie van de bananengewassen behoort. Bananenbomen groeien wereldwijd rondom de evenaar. De meeste bananen die geësporteerd worden komen uit Costa Rica, Ecuador en Colombia.

De banaan die als fruit het meest gegeten wordt is de gele banaan. Er bestaan ook bananen met een dikkere roodbruine schil. Bananen van maar tien tot twaalf centimeter groot aan een klein trosje worden suikerbananen genoemd. Naast de bananen die als fruit worden gegeten bestaan er ook bakbananen. Deze bananen zijn minder egaal van kleur en zijn rauw oneetbaar. De totale wereldproductie bananen bestaat voor ongeveer 80% uit bakbananen. De bakbanaan is dan ook een van de belangrijkste voedingsmiddelen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Na aankoop zijn bananen 3-6 dagen houdbaar, afhankelijk van de hoe rijp de vruchten zijn. Bewaar bananen koel, maar niet in de koelkast want dan worden ze snel bruin. Aan de kleur van de banaan kun je zien hoe rijp hij is. Een gele banaan met een vleugje groen is nog niet volledig rijp en daardoor langer houdbaar. Een egaal gele banaan is ziet en lekker stevig. Een gele banaan met bruine vlekken is helemaal rijp en daardoor zeer aromatisch van smaak.

Bananen bevatten veel vitamine B6 en kalium. Ook bevorderen bananen de opbouw van het gelukshormoon serotonine en zijn ze licht verteerbaar.

Niet elke banaan kun je even gemakkelijk bij de steel openen. Probeer het ook eens aan de andere kant: druk de punt samen en pel de schil eraf.

Een banaan zonder schil of een in plakjes gesneden banaan kleurt snel bruin. Om dit te voorkomen kun je de banaan met citroensap besprenkelen.

f t g m