Copyright 2018 - Mijn keukenschrift

Le petit Doruvael

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Op de kaas- en zuivelboerderij Doruvael te Montfoort wordt Nederlands enige roodbacterie-kaasje gemaakt. Bijzonder is hoe Le petit Doruvael is ontstaan. Het ventilatiesysteem van de kaasopslag was uitgevallen, waardoor het vochtig werd. Later bleek spontaan een roodschimmelkaas ontstaan te zijn. De familie Vlooswijk (eigenaar van de kaas- en zuivelboerderij) is daarna aan de slag gegaan om de kaas opnieuw te maken, waarna er een heel zachte ongepasteuriseerde kaas ontstond.

De naam van deze kaas is geen verwijzing naar een plaats of streek maar een vinding van de familie Vlooswijk. Zij waren het niet eens met het toenmalige zuivelbeleid en doopten de kaas, bij wijze van stil protest, tot Doruvael wat staat voor DOor RUilverkaveling VAak ELlende.

f t g m