Copyright 2019 - Mijn keukenschrift

Paneer

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Deze kaas wordt dagelijks door miljoenen Indiërs gegeten en past prima in vegetarische gerechten. De kaas zelf is niet erg uitgesproken van smaak, maar kan gemarineerd worden en neemt makkelijk smaken van andere ingrediënten over. Je kan de textuur vergelijken met tahoe. De kaas is stevig van structuur en kan in plakken gesneden worden om te grillen. Leuk is dat je deze kaas heel makkelijk zelf kunt maken!  

Voor 350 gram kaas

Ingrediënten 

2,2 liter melk; 6 eetlepels citroensap

Extra nodig:  kaasdoek; keukentouw; zeef; pan met dikke bodem

Bereiding

  • Giet de melk in een grote pan met een dikke bodem en breng de melk op hoog vuur aan de kook. Neem de pan zodra de melk kookt direct van het vuur en roer het citroensap door de melk. Zet de pan terug op het vuur en roer tot de melk schift en er zich helder vocht rondom de melkbrokken vormt.

  • Neem de pan van het vuur en laat dit circa 1 uur afkoelen. Leg het kaasdoek in een zeef zodanig dat de randen van het kaasdoek ruim over de rand van de zeef hangen. Schenk vervolgens de afgekoelde melk in het kaasdoek. Trek de punten van het kaasdoek bij elkaar en knijp het vocht uit de kaas. Trek het doek nu zo stevig mogelijk om de kaas heen en bindt het samen met een stuk keukentouw. Leg de kaas in een kom en zet er iets zwaars bovenop zodat ook het laatste vocht uit de kaas geperst kan worden. Zet de kaas minimaal 12 uur weg in de koelkast. Verwijder het kaasdoek, de kaas is klaar voor gebruik!

Opmerkingen

De kaas kan 3 dagen in de koelkast bewaard worden.

f t g m