Copyright 2018 - Mijn keukenschrift

Appenzeller

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Appenzeller is een roodbacteriekaas die wordt geproduceerd in het Appenzeller-land in het noordoosten van Zwitserland.

De echte Appenzeller wordt gemaakt van ongepasteuriseerde koemelk, in het buitenland worden echter vaak andere variaties verkocht die niet gemaakt zijn van ongepasteuriseerde koemelk. De kaas is beschermd onder de naam Appenzeller Switzerland. De echte Appenzeller kazen zijn voorzien van het Appenzeller logo.

De kaas krijgt zijn volle fruitige en pittige smaak van het vochtige mengsel waarmee de kaas gedurende de rijpingsperiode wordt gewassen. Elke kaasmaker heeft zijn eigen variant van dit mengsel, de exacte recepten worden geheim gehouden. De kazen rijpen tenminste 12 maanden voordat ze verkocht worden.

De Appenzeller wordt al sinds de middeleeuwen geproduceerd, de vroegst bekende verwijzing in de literatuur dateert van de 14e eeuw.

f t g m