Copyright 2018 - Mijn keukenschrift

Knapperige kip-hamkroketten

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Voor 8 stuks

Ingrediënten

4 eetlepels olijfolie; 4 eetlepels bloem; 200 ml melk; 120 gare kip, gemalen; 50 gram serranoham of gekookte ham, fijngesneden; 1 eetlepel fijngesneden verse bladpeterselie, plus extra takjes ter garnering; mespuntje versgeraspte nootmuskaat; zout; peper; 1 ei, losgeklopt; 50 gram wit broodkruim van 1 dag oud; zonnebloemolie, om te frituren

Bereiding

  • Verhit de olijfolie in een steelpan. Roer de bloem erdoor en verhit de pasta die ontstaat al roerend 1 minuut. Roer geleidelijk de melk erdoor tot een gladde roux ontstaat. Verwarm de roux langzaam al roerend tot hij kookt en indikt.

  • Neem de pan van het vuur, voeg de kip toe en roer tot een glad mengsel. Voeg de ham, peterselie en nootmuskaat toe en roer goed. Breng op smaak met zout en peper. Schep het kipmengsel in een schaal en laat het 30 minuten afkoelen. Zet het dan afgedekt 2-3 uur of een hele nacht in de koelkast.

  • Schenk als het kipmengsel koud is het losgeklopte ei op een bord en verdeel het broodkruim over een tweede bord. Verdeel het kipmengsel in acht gelijke porties en vorm er met uw handen rolletjes van. Haal de kroketten eerst door het ei en vervolgens door het broodkruim. Leg ze op een bord en zet dan nog 1 uur in de koelkast.

  • Verhit de olie in een frituurpan tot 180-190°C, of tot een blokje brood er in 30 seconden bruin in kleurt. Bak de kroketten in gedeelten, anders daalt de temperatuur van de olie, in 5-10 minuten goudbruin en knapperig. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.

  • Serveer de kip-hamkroketten gloeiend heet, gegarneerd met takjes peterselie.

Bereidingstijd

20 minuten plus 2-3 uur of een hele nacht opstijven in de koelkast

Opmerkingen

Lekker met knoflookmayonaise.

Bron

Simpelweg lekker Spaanse keuken

f t g m