Copyright 2019 - Mijn keukenschrift

Ananassalade

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Selada Nanas

Indonesisch bijgerecht voor 6 personen

Image

Ingrediënten 

1 kleine, rijpe ananas; 1 middelgrote, stevige komkommer; 1 grote sliertsjalot of voorjaarsui; 1 verse rode lombok, naar keuze; 1 theelepel uitgeperste knoflook; 1 theelepel fijngeraspte gember; 4-5 eetlepels ketjap manis; 1½ eetlepel witte wijnazijn; 1½-2 eetlepels goela djawa of bruine suiker; plantaardige olie; ½ theelepel trasi of 2 theelepels vissaus; 2-3 eetlepels fijngestampte pinda's

Bereiding

  • Snijd de ananas overlangs doormidden en verwijder de kern. Snijd het vruchtvlees uit de helften en verdeel dit in blokjes. Leg ze in een kom.

  • Was de komkommer, maar schil hem niet. Snijd hem overlangs in 4 repen, verwijder eventueel het zaad en snijd daarna in plakjes of blokjes. Maak de sjalot schoon en snipper deze. Snijd de chilipeper in de lengte open, schraap het zaad eruit en snipper het vruchtvlees fijn. Vermeng in een kommetje knoflook, gember, ketjap en azijn en los al roerende de suiker op.

  • Maak in een pannetje de olie warm en bak de trasi tot deze zeer geurig is. Roer hem daarna met de olie door de saus. (Met vissaus smaakt hij wat milder dan met trasi.)

  • Doe de komkommer en chili bij de ananas, giet de saus erover en schud alles goed om. Schep de salade in de lege ananashelften en bestrooi ten slotte met de gehakte pinda's.

Bereidingstijd

30 minuten

Opmerkingen

-

Bron

Azië Koken en Reizen - Jacki Passmore

f t g m