Copyright 2018 - Mijn keukenschrift

Koude knoflooksoep

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Ajo blanco 

Heerlijk op een warme dag deze koude knoflooksoep uit het boek 'De keuken van Spanje' van Beverly LeBlanc.

Nodig voor 4-6 personen

500 gram boerenbrood van 1 dag oud, zonder korst en met de hand in stukken verdeeld; 5 grote tenen knoflook, gehalveerd; 125 ml extra vergine olijfolie plus wat extra om te garneren; 4-5 eetlepels sherryazijn naar smaak; 300 gram gemalen amandelen; 1,2 liter koud water; zout; witte peper; pitloze witte druiven voor de garnering

Bereiding

  • Leg het brood in een kom met zoveel water dat het juist onder staat en laat het 15 minuten weken. Knijp het water eruit en doe het brood in een keukenmachine.

  • Voeg knoflook, 4 eetlepels sherryazijn en de gemalen amandelen toe met 250 ml van het water en pureer tot een egale massa.

  • Giet terwijl de machine draait langzaam het resterende water erbij totdat een gladde soep ontstaat. Proef en voeg zo nodig extra sherryazijn toe. Dek de kom af en zet hem minstens 4 uur in de koelkast.

  • Roer de soep voor het opdienen goed door en voeg zo nodig nog wat zout en peper toe. Schep de soep in kommen en leg er een trosje druiven op met een scheutje olijfolie.

f t g m