Copyright 2018 - Mijn keukenschrift

Bosbessen-citroencake

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Voor 12 personen

Ingrediënten

225 gram zachte boter, plus extra om in te vetten; 225 gram lichtbruine basterdsuiker; 4 eieren, losgeklopt; 250 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd; sap en fijngeraspte schil van 1 citroen; 25 gram gemalen amandelen; 200 gram bosbessen

Voor de toplaag: sap van 2 citroenen; 115 gram lichtbruine basterdsuiker

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm in en bekleed hem met bakpapier. Klop de boter en de suiker in een kom tot een licht en luchtig mengsel. Klop geleidelijk de eieren erdoor; voeg aan het eind een beetje bakmeel toe zodat het mengsel niet gaat klonteren. Klop het citroenraspsel erdoor en spatel dan de rest van het bakmeel en de amandelen erdoor met zo veel citroensap dat er een vloeibare substantie ontstaat.

  • Schep driekwart van de bosbessen door het beslag en giet het in de vorm. Strijk de bovenkant glad en strooi de rest van de bosbessen erover. Bak de cake 1 uur in de voorverwarmde oven, of tot de taart stevig aanvoelt en een in het midden gestoken satéprikker er schoon uitkomt.

  • Roer voor de toplaag het citroensap door de suiker in een kom. Prik direct als de cake uit de oven komt met een spies fijne gaatjes in de bovenkant. Giet het citroenmengsel erover. Laat de cake in de vorm afkoelen, snijd hem in 12 stukken en dien op.

Bereidingstijd

20 minuten plus 1 uur in de oven

Opmerkingen

Het zelfrijzend bakmeel heb ik vervangen door 140 gram bloem en 110 gram maïzena.

Bron

Bakken – Parragon books

f t g m