Copyright 2019 - Mijn keukenschrift

Appeltaart

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Voor 8 stukken

Ingrediënten 

1 kg Granny Smith appels; 30 gram ongezouten boter; 100 gram fijne kristalsuiker; 1 citroen, schil geraspt en sap geperst; 1 vanillestokje, gespleten, merg eruit geschraapt; 1 eetlepel maïzena; 1 ei, geklopt, voor het bestrijken

Voor de vulling: 350 gram bloem; 175 gram ongezouten boter, gekoeld; 75 gram poedersuiker; 1 ei, geklopt

Bereiding

  • Draai voor het deeg de bloem, boter en suiker in een keukenmachine met een snuf zout tot het mengsel op een fijn broodkruim lijkt. Voeg het ei en twee eetlepels gekoeld water toe, draai dan tot het mengsel een gladde bal vormt. Verdeel in 2 porties, de één iets groter dan de andere, verpak in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.

  • Schil intussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne plakjes. Doe deze met de boter suiker, het citroenrasp en -sap, vanillestokje en merg in een grote steelpan. Kook op laag vuur 6-8 minuten tot de appels net zacht worden. Los de maïzena op in 2 eetlepels water en roer dit door de appels. Kook nog circa 1 minuut, verwijder het vanillestokje en laat de appelplakjes in een vergiet uitlekken.

  • Vet een geribbelde metalen taartvorm met losse bodem, doorsnede 20 cm en hoogte 5 cm in. Rol het grote stuk deeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak en bekleed de vorm hiermee. Zet de vorm 30 minuten in de koelkast.

  • Verwarm de oven voor op 200C. Bekleed het deeg in de vorm met bakpapier en vul de vorm met rijst of keramische bakkorrels (hulpvulling).

  • Zet de vorm 10 minuten in de oven. Verwijder bakpapier en hulpvulling en zet nog 5 minuten in de oven. Laat afkoelen. Leg de uitgelekte appels op het deeg. Rol de andere deegbal uit en dek de taart ermee af. Druk de rand goed dicht. Gebruik eventueel restjes deeg voor decoratie. Bestrijk de bovenkant met ei en bak de appeltaart in 25 minuten gaar en goudbruin. Laat 10 minuten rusten, haal dan pas de taart uit de vorm.

Bereidingstijd

50 minuten plus 30 minuten koelen plus 40 minuten in de oven

Opmerkingen

Lekker met warme vanillesaus

Bron

delicious.

f t g m