Copyright 2018 - Mijn keukenschrift

Citroen-tiramisu

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nagerecht voor 6 personen

Ingrediënten 

300 gram bitterkoekjes; 5 eetlepels citroen- of sinaasappellikeur; 3 citroenen; 100-150 gram poedersuiker; 4 blaadjes witte gelatine; 250 gram mascarpone; 50 gram gekonfijte citroen- of sinaasappelschillen, in stukjes; 2 dl slagroom, stijfgeklopt; extra poedersuiker en gekonfijte citroenschillen

Extra nodig: lage schaal van circa 18x18 cm met opstaande rand van circa 6 cm

Bereiding

  • Bitterkoekjes naast elkaar in schaal leggen. Likeur erover schenken.

  • Schil van 1 citroen raspen en alle citroenen uitpersen. Citroensap met suiker verwarmen tot suiker is opgelost.

  • Gelatine circa 5 minuten in ruim koud water weken en in warm citroenmengsel oplossen. Mengsel iets laten afkoelen en samen met citroenrasp door mascarpone roeren.

  • Gekonfijte citroenschilletjes door mascarponemengsel roeren en slagroom er voorzichtig doorspatelen. Mengsel op bitterkoekjes scheppen. Bovenkant gladstrijken en tiramisu in koelkast circa 4 uur laten opstijven.

  • Voor serveren royaal bestrooien met poedersuiker. Tiramisu in stukken snijden en garneren met gekonfijte citroenschillen.

Bereidingstijd

25 minuten plus 4 uur wachten

Opmerkingen

Gekonfijte citroenschillen zijn niet overal kant-en-klaar te koop. Eventueel kunt u ze vervangen door gekonfijte sinaasappelschillen, die op meer plaatsen verkrijgbaar zijn. Zelf citroenschillen konfijten is eigenlijk heel makkelijk. Schil 4 citroenen met een dunschiller. Snijd de schillen in reepjes van een halve centimeter breed. Breng ze met ruim koud water aan de kook en laat ze daarna uitlekken. Herhaal deze handeling drie keer. Breng dan 3 dl water met 350 gram kristalsuiker aan de kook. Voeg de citroenschillen toe, laat ze circa 10 minuten zachtjes koken en laat ze daarna 24 uur in de siroop liggen. Op rooster laten uitlekken. Bewaar de gekonfijte citroenschilletjes op een droge koele plaats in een goed afgesloten pot. Op deze manier kunt u ze ongeveer 1 maand bewaren.

Bron

Tip Culinair

f t g m