Copyright 2018 - Mijn keukenschrift

Asperges met zalm

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Belgisch hoofdgerecht voor 3 personen

Ingrediënten 

750 gram verse witte asperges, schoongemaakt; 300 gram Noorse zalmfilets, 3 plakken à 1 cm; 3 theelepels limoen- of citroensap; 1 tablet voor 5 dl visbouillon; 2 dl droge witte wijn, zoals Pinot Blanc, Elzas; 1 bosuitje met veel fris groen, gesnipperd; 1½ eetlepel allesbinder; 2 eierdooiers; 4 eetlepels slagroom of crème fraîche; 1 eetlepel fijngesneden dille en/of bieslook

Bereiding

  • Verwijder van elke aspergestengel het onderste, meestal uitgedroogde en mede daardoor houtige, gedeelte (circa 4 centimeter). Snijd de asperges in stukjes van 3 centimeter. Zet ze op met ruim kokend water waaraan ditmaal geen zout mag worden toegevoegd. Laat de stukjes 6 - 8 minuten koken. Schakel daarna de warmtebron uit. Laat de asperges in de gesloten pan tenminste 6 - 8 minuten staan. Laat de stukjes daarna uitlekken in een vergiet. Zeef het kookvocht en meet precies 3 deciliter af.

  • Spoel de zalmfilets onder stromend koud water. Maak de filets droog met keukenpapier en wrijf de vis in met limoen- of citroensap. Laat de vis 10 minuten liggen. Snijd de zalm daarna in blokjes van 1 centimeter.

  • Breng 3 deciliter kookvocht van de asperges en de wijn aan de kook. Laat het bouillontablet er in oplossen. Roer het bosuitje door de bouillon en strooi allesbinder erover. Roer alles krachtig door.

  • Roer in een kommetje eierdooiers en room los. Voeg er 4 eetlepels hete bouillon aan toe. Roer het mengsel door de hete bouillon. Schep onmiddellijk daarna de asperges en de zalm door de saus. Neem eveneens onmiddellijk daarna de pan van de warrntebron. Blijf nog 1 minuut in de pan roeren.

  • Dien het gerecht op in voorverwarmde grote diepe borden of in wijde kommen. Strooi de tuinkruiden er over.

Bereidingstijd

30 minuten

Opmerkingen

-

Bron

Utrechts Nieuwsblad

f t g m