Copyright 2018 - Mijn keukenschrift

Stifádo

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Runderstoofschotel met uitjes

Een heerlijk Grieks stoofgerecht, ik maakte deze met runderriblappen en verlengde de stooftijd tot het vlees uitelkaar viel (totale stooftijd 4-5 uur). Boterzacht! Houdt wel het vocht in de pan in de gaten, zodat het vlees niet verbrand.

Ingrediënten voor 6 personen

2 eetlepels olijfolie; 450 gram kleine uitjes; 2 tenen knoflook, doormidden gesneden; 900 gram runderpoelet; ½ theelepel gemalen kaneel; 1 theelepel gemalen kruidnagel; 1 theelepel gemalen komijn; 2 eetlepels tomatenpuree; zout; peper; 1 fles krachtige rode wijn; raspsel en sap van 1 (biologische) sinaasappel; 1 laurierblad; fjingesneden bladpeterselie, ter garnering

Bereiding

  • Verhit de olijfolie in een grote, ovenbestendige braadpan. Bak hierin de hele uitjes en de knoflook tot ze beginnen te kleuren. Braad de runderpoelet hierin circa 5 minuten rondom bruin, onder regelmatig omscheppen.

  • Schep de vleesblokjes om met de kaneel, kruidnagel, komijn, tomatenpuree en wat zout en peper. Schenk de wijn erbij en roer alles om, zodat de aanzetsels op de bodem van de pan loskomen. Voeg het sinaasappelraspsel en -sap en het laurierblad toe. Breng de saus aan de kook en leg het deksel op de pan.

  • Plaats de braadpan circa 1½ uur in een op 150°C voorverwarmde oven. Neem het deksel van de pan en laat het vlees nog 1 uur stoven of tot het helemaal gaar is; schep het tussentijds nog een- of tweemaal om. Strooi de fijngesneden peterselie over de stoofschotel en serveer hem warm.

Bereidingstijd

3 - 4 uur

Opmerkingen

Geef er gekookte aardappelen of aardappelpuree bij.

Bron

De keuken van Griekenland - Susanna Tee

f t g m