Copyright 2019 - Mijn keukenschrift

Bourgondische stoofpot

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten 

1 bosje lente-uitjes; 3 winterwortels, circa 600 gram; 250 gram champignons; 40 gram boter; 100 gram ontbijtspek, in blokjes; 700 gram runderpoelet; zout; peper; 2 eetlepels mosterd; 3 dl pils; 1 appel (bijvoorbeeld Cox Orange); 2 eetlepels maïzena; 1/8 liter slagroom; 3 eetlepels gesnipperde peterselie

Bereiding

  • Maak de groenten schoon, snijd de lente-uitjes in stukjes van 1-2 cm, de wortel in plakjes en de champignons in vieren.

  • Verhit de boter in een braadpan en bak de spekblokjes circa 1 minuut, voeg het vlees toe en bak het rondom bruin. Voeg de stukjes lente-ui, 1/3 van de wortel en 1/3 van de champignons toe en bak ze even mee. Voeg naar smaak zout en peper toe en roer 1 eetlepel mosterd en de pils door het vlees-groentemengsel.

  • Breng de vloeistof aan de kook, leg het deksel op de pan en laat het vlees zachtjes circa 2 uur stoven, roer af en toe.

  • Voeg de rest van de wortel en champignons en 3 dl warm water toe aan de stoofpot, breng het vocht weer aan de kook en laat het vlees in nog circa 45 minuten zachtjes gaar worden.

  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in stukjes, roer ze door de stoofpot en stoof ze circa 10 minuten mee.

  • Roer de maïzena glad met de slagroom en schenk het mengsel al roerende bij de stoofpot, blijf roeren tot het stoofvocht gebonden is. Voeg naar smaak zout, peper en mosterd toe en strooi de peterselie erdoor.

  • Lekker met brood.

Bereidingstijd

3 uur en 30 minuten

Opmerkingen

-

Bron

Het Nederlands Zuivelbureau

f t g m