Copyright 2019 - Mijn keukenschrift

Boerenkoolstamppot met Leidse kaas

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten 

1½ kg aardappelen (afkokers); zout; peper; 750 gram panklare boerenkool; 1 ui; 25 gram boter; 150 gram ontbijtspek, in blokjes; 1 eetlepel azijn; 4 eetlepels zure room; 1 eetlepel mosterd; 150 gram geraspte belegen Leidse kaas

Bereiding

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken van gelijke grootte en was ze. Schenk een bodempje water in een grote pan en doe de aardappelen met wat zout in de pan en leg de boerenkool op de aardappelen. Breng het geheel aan de kook en kook de groenten in circa 25 minuten afgedekt zachtjes gaar.

  • Pel en snipper de ui. Smelt de boter in een koekenpan en bak de spekjes zachtjes circa 5 minuten zachtjes uit; roer de uisnippers erdoor en bak ze circa 5 minuten mee.

  • Giet de groenten af en stamp ze door elkaar met een pureestamper.

  • Meng het spekmengsel met het bakvet, de azijn, de zure room, de mosterd en de kaas door de stamppot en breng hem op smaak met zout en peper.

Bereidingstijd

-

Opmerkingen

Het recept kan wat ons betreft wel wat meer pit gebruiken.

Bron

Het Nederlands Zuivelbureau

f t g m