Copyright 2018 - Mijn keukenschrift

Pasta met tomaten en mozzarella uit de oven

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Pasta al forno con pomodori e mozzarella

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten 

zeezout; zwarte peper uit de molen; extra vierge olijfolie; 1 witte ui, gepeld en fijngehakt; 2 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden; 1,5 kilo rijpe tomaten of 3 blikken van 400 gram gepelde tomaten in stukjes, van goede kwaliteit; 1 of 2 gedroogde rode Spaanse pepers, verkruimeld; een flinke handvol basilicumblaadjes; desgewenst: 1 eetlepel rode wijnazijn; 400 gram gedroogde orecchiette; 4 flinke handenvol van het stuk geraspte Parmezaanse kaas; 3 bollen mozzarella van elk 150 gram

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C en zet een grote pan gezouten water op het vuur. Giet een flinke scheut goede extra vierge olijfolie in een passende pan en laat daar de ui, knoflook en pepertjes ongeveer 10 minuten heel zachtjes bakken tot ze zacht, maar nog niet gekleurd zijn. Als je verse tomaten gebruikt, moet je daar eerst met de punt van een mes de kern uithalen. Leg ze vervolgens 10 seconden in kokend warer, tot het vel los begint te komen, Schep ze met een schuimspaan of een zeef uit de pan en zet de pan van het vuur.

  • Doe de tomaten in een kom, spoel af met koud stromend water, trek de velletjes eraf, knijp de zaadjes eruit en hak het vruchtvlees in stukjes. Doe de stukjes tomaat met een klein glaasje water bij de knoflook en de uitjes in de pan, laat het mengsel aan de kook komen en 20 minuten zachtjes pruttelen. Pureer het vervolgens in een keukenmachine of blender tot een gladde saus. Snipper de basilicum in de saus en breng die op smaak met peper en zout en een klein scheutje rode wijnazijn.

  • Wanneer de gepureerde saus perfect op smaak is, zet je de pan met water weer op het vuur. Doe zodra het water kookt de orecchiette erin en kook ze gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat ze uitlekken en hussel ze met de helft van de tomatensaus en een handje Parmezaanse kaas. Pak nu een passende braadslee, pan of aardewerken schaal en vet die in met een beetje olijfolie. Leg een laagje pasta in de schaal, dat wat tomatensaus, een handvol geraspte Parmezaanse kaas en een in plakken gesneden bol mozzarella. Herhaal dit tot alle ingrediënten opgebruikt zijn en eindig met een flinke laag kaas. Zet de schaal 15 minuten in de hete oven, of tot de bovenkant van het gerecht goudbruin en krokant is.

Bereidingstijd

40 minuten

Opmerkingen

-

Bron

Jamie's Italië – Jamie Oliver

f t g m